Oud en Nieuw in Berlijn

Oud en Nieuw in Berlijn

De laatste dagen van het jaar 2014 breng ik door in de Duitse hoofdstad Berlijn, een stad die veel te bieden heeft voor veel verschillende doelgroepen. Met een merkwaardige geschiedenis, waarin het zeker niet altijd feest was.

Lees hier meer over deze bijzondere stad.

 

De hoofdstad van Duitsland, met zo’n 3,5 miljoen inwoners. Natuurlijk is de stad bekend om de rol die deze heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Van de rijke geschiedenis is erg veel terug te vinden. Het is dus ook interessant om dit te gaan ontdekken tijdens uw bezoek

Berlijn is een stad met een uitgebreid metrostelsel, waardoor u in korte tijd snel bij een volgend punt bent. Hierdoor heb ik ook bij de volgende tips steeds het metrostation, ‘Bahnhof’, genoteerd dat het dichtbij zijnde in de buurt is.

 

image-4511161

25 jaar geleden viel de Berlijnse Muur.

U kunt nog steeds stukken van deze muur gaan aanschouwen. Natuurlijk bij de East Side Gallery, met de geschilderde, graffiti-kunstwerken en bijhorende tentoonstellingen. Maar er is ook een stukje muur te vinden met een voorstelling van de barricade die tussen West en Oost Berlijn lag. Deze kunt u vinden bij; S: Nordbahnhof

East Side Gallery: Ostbahnhof

 

Natuurlijk is Checkpoint Charly ook een van de bekende toeristenspots. U kunt hier een oude stempel halen voor in uw reispaspoort, alsof u de grens over bent gegaan ten tijde van de muur. Let op: laat geen geldig paspoort bestempelen! U kunt daarnaast op de foto met als soldaten verklede acteurs, die graag voor wat kleingeld zullen poseren. Maar naast al dat massatoerisme is ook een ander iets op deze plek aan te raden. Ga zeker een keertje het Mauer museum binnen. Hier leert u van alles over inwoners van Berlijn die ten tijde van de muur leefden. Deze inwoners hadden diverse technieken om van oost naar west te gaan, de muur te omzeilen. Auto’s met verstopvakken, zelfs zelfgemaakte vliegtuigen en ballonnen die zijn gebruikt staan hier tentoongesteld. Over al deze ontsnappingspogingen kunt u leren in dit interessant museum.

Bahnhof: Kochstrasse

AEG-Tunnel_Bild-12_HH De Reichstag, het holocaustmonument en Alexanderplatz zijn natuurlijk ook monumenten die u niet kunt overslaan bij een eerste introductie van Berlijn.

Maar bent u echt op zoek naar iets bijzonders? Ga dan op ontdekking in het ondergrondse Berlijn en neem een Unterwelten-tour. U word dan rondgeleid door een ervaren gids, die u alles vertelt over de ondergrondse geschiedenis van deze interessante stad. U bezoekt onder onderen een atoombunker in een metrostation en u ontdekt dat voor iedere meter boven de grond, drie meter onder de grond is gebouwd!

Bahnhof: Gesundbrunnen

 

Bent u op zoek naar een leuke activiteit op zondag? Moet u zeker in het Mauerpark een keertje gaan kijken. Hier bevind zich namelijk een leuke antieke, rommel en vintage markt. Maar het pronkstukje van een bezoek op zondag is de traditionele karaoke in het geïmproviseerde openluchttheater.

Bahnhof: Berlin Schönhauser Allee

 

der-flughafen-berlin-tempelhof-um-1928-foto-deutsche-lufthansa-ag-1928-

 

Nog een leuke tip is het Tempelhofer Park, wat zich bevind op de plaats van de oude luchthaven. U kunt heerlijk wandelen over de verschillende vluchtbanen, genieten van het uitzicht van de diverse skaters, kite-surfers en kinderen die met hun vlieger in de lucht staan. In het oude gebouw van de luchthaven kunt u genieten van tentoonstellingen over de geschiedenis van deze aparte plek.

Bahnhof: Tempelhof

 

 

Bezoekt u graag musea? Dan is het een leuk idee om het ‘Museeninsel’ te bezoeken. Hier vindt u onder andere het Pergamonmuseum (Egyptische kunst), Alte Nationalgalerie (19e eeuwse kunst), Altes Museum (archeologische kunst), Bode-Museum (beeldhouwkunst ) & Neues Museum (archeologische kunst). Hier tegenaan vindt u ook het DDR-museum terug. Op deze plaats kunt u zeker dagen lang rondneuzen.

Bahnhof:U-Bahnhof Museumsinsel

 

Kerstsfeer opsnuiven in Berlijn? Dit kan om en rond Alexandersplatz, waar u ook diverse bierhallen en schaatsbanen vindt. Shoppen op grote schaal kan ook rondom deze plaats. U vind namelijk grote ketens, Kaufhaus én de populaire ‘Primark’. Maar in de zijstraatjes komt u leuke boetieks tegen met aparte designers en tweedehands-winkels.

Bahnhof: Alexanderplatz

 

kadew_1905

Het ‘Kaufhaus des Westens’ is zeker ook een bezoekje waard, wat u zou kunnen vergelijken met Harrords in Londen. Het winkelcentrum bevat een shop-oppervlakte van zo’n 60’000 vierkante meter en 64 liften brengen u doorheen de 8 verdiepingen. Hierbij vindt u ook een van de mooiste en oudste metrostations van heel Berlijn.

Bahnhof:Wittenbergplatz

 

Bent u op zoek naar een leuke plaats om op stap te gaan en het nachtleven te ontdekken? Dan is Berlijn ook zeker de place to be, met diverse nachtclubs van luxe tot alternatief, rangeerterreinen en zelfs bunkerfeestjes. Alles is er te vinden.

Voordelig eten vinden in een gezellige atmosfeer? Ga op zoek naar restaurantjes om en nabij Kreuzberg. Zeker Indiase curries’ zijn in Berlijn aan te raden. U kunt voor €15,00 al gegeten en gedronken hebben! Ook zijn er diverse gourmetrestaurants voor de echte Bourgondiërs onder ons.

In Berlijn vindt u ook veel biologisch, organische en glutenvrij speciaalzaken. Ook vegetariërs kunnen genieten van culinaire hoogstandjes, naast enkele toprestaurants is zelfs een vegetarische kebabzaak te vinden genaamd ‘Vöner’.

IMG_2444

 

 

 

 

 

 

 

Berlijn is een grote bruisende stad met veel verschillende mogelijkheden. Mocht u graag met mij een keer op pad gaan in Berlijn, kunt u altijd zelf aangeven welke bezienswaardigheden of thema’s u het meeste interesseren. Hierdoor kan ik een optimaal en gepersonaliseerd programma samenstellen.

Enkele thema’s die mogelijk zijn, ter inspiratie:

  • Wereldoorlog II
  • Berlijn de hoogtepunten
  • West & oost Duitsland
  • Berlijn anders dan normaal
  • Muzikaal Berlijn
  • Fotografie in Berlijn

Stuur me vooral een berichtje indien u meer informatie wilt of u interesse heeft in een tour!

 Leave a Reply